Hvorfor er en fotoprinter en god investering?

blog_epsonDet er ikke unormalt, at man som amatørfotograf eller privat, bruger mange tusinde kroner på et kamera af god kvalitet. Desværre har folk ikke den rette printer og derfor vælger mange at printe deres billeder på en normal printer, hvilket betyder, at billederne får en dårlig kvalitet.

Spørgsmålet er så bare, hvorfor bruge en masse penge på et kamera, hvis din printer ikkekan printe i samme kvalitet?
Det kan selvfølgelig være, at du aldrig printer dine billeder, at billederne aldrig får den ønskede kvalitet, eller at du ikke har mulighed for at printe billederne. Men med en fotoprinter,kan du nemt og sikkert printe dine billeder i en kvalitet, som kan være dit kamera bekendt.

Hvilke specifikationer skal en fotoprinter så have?
Når man skal ud at vælge en fotoprinter, er der primært to ting som afgør, hvorvidt en printer er god, hvilket er DPI og PPI. DPI står for Dots Per Inch, og angiver hvor mange farvepunkter printeren kan sætte pr. tomme, hvor PPI står for Pixel Per Inch og angiver antallet af pixel pr. tomme på selve det udskrevne billede.
Uden at være for teknisk, angiver DPI mængden af farve, printeren kan printe, mens PPI angiver, hvor stort et billede, man kan printe i forhold til kameraets opløsning.
Hvis printeren har et lavt PPI, kan man altså ikke printe store billeder i bedste kvalitet, hvorimod en høj PPI gør, at man kan printe sine billeder i bedste kvalitet og størrelse.
Professionelle benytter normalt 300 PPI. Det fungerer sådan, at et billede med en pixelstørrelse på 4000 x 3000 (12 MP) kan printes i en størrelse på 13,3” x 10” med 300 PPIkvalitet (4000/300 = 13,3” og 3000/300 = 10”).

Antallet af dyser og blæktanke har også noget at sige. Nogle fotoprintere kan fås med op til 12 blæktanke i forskellige nuancer, hvilket betyder, at man kan få et mere nuanceret billede.
Derudover har antallet af dyser og teknologien bag, indvirkning på, hvor præcis farven kan overføres til papiret. De bedste printere kan levere en dråbe helt ned til 2 pl (1 pl = en trillion del af en liter).

Hvilket papir og blæk skal printeren bruge?
Udover alt det tekniske i forhold til printeren, er det også afgørende, at det papir man benytter, er ordentligt og modtageligt over for det blæk, som man bruger. En tommelfingerregel er, at det papir og blæk, som producenten anbefaler, er det bedste. På denne måde sikrer man, at kvaliteten af udskriften lever op til det, som printerproducenten lover.
På trods af producenternes anbefalinger, findes der forskellige former for papir, som kan bruges til forskellige formål. Et mere mat papir giver nemlig et mat finish frem for på et blankt papir, hvilket giver dit billede et unikt udtryk, hvorimod et blankt stykke papir giver et mere skarpt billede.

Papirets tykkelse og vægt har en helt klar indvirkning på billedets holdbarhed og kvalitet. Man kan altså med fordel købe noget tungere og tykkere papir, hvis man ønsker, at billedet udover at have en høj kvalitet, også har en følelse af kvalitet.

Hvilken printer passer så til mine behov?
Der findes et væld af fotoprintere på markedet, men de klart bedste kommer fra producenterne Epson, Canon og HP. De forskellige producenter har alle forskellige funktioner, som gør dem unikke på hver sin måde. Derudover benytter de forskellige producenter forskellig teknologi og hardware. Ser man på Canon, er det muligt at få en printer med op til 12 separate blæktanke og med en standard på 4 pl. Ser man i stedet på Epson, kan man få en printer med op til 9 blæktanke, med en standard på 3,5 pl. Det er derfor ikke altid nemt at fastslå, hvilken printer der er den bedste, da disse printere umiddelbart kan levere samme kvalitet. Af denne grund varierer kvaliteten også alt efter det billede, man ønsker at printe.

Mit overordnede råd, til når du skal ud at finde en fotoprinter er, at den har mellem 1200 og 2400 DPI, og at den kan printe mellem 200 og 300 PPI. Antallet af blæktanke kan være svært at rådgive omkring, da teknologi og pl som sagt spiller ind over kvaliteten her.

Skrevet af Patrick Westphal www.ekspertvalg.dk

Pin It on Pinterest