Alt dit fotoudstyr, herunder dit kamera og dine objektiver og måske endda en blitz, er værktøjer, du bruger til at tage din billeder. Men det er desværre slet ikke nok til at få rigtigt gode billeder.
Hvis du møder verdens bedste sports fotograf til en fodboldkamp, og i bytter kamera, hvem tror du så tager de bedste billeder?

Ja der er altså noget mere end blot udstyret, der er dit “MindSet”, også kaldet din indstilling til opgaven. Erfaring tæller selvfølgelig også, ja det er ikke så enkelt endda.
Der er mange ting du kan gøre for at tage bedre billeder, her er et par gode råd der kan hjælpe dig på vejen mod bedre billeder.

Fokus
Med “fokus” mener jeg anturligvis ikke “autofokus”, men dit fokus på opgaven. Hvad ønsker du at fortælle med disse billeder som du
står og skal tage lige nu.


Beslutsomhed

Når du har fundet dit “fokus”, skal du være bestemt nok til at efterfølge det. Tag ikke fejl, fotografering handler om at “prøve-og-fejle”. Der er dage hvor man tager gode billeder og de er dage hvor man måske skulle have ladet kameraet blive hjemme. At blive en bedre fotograf er en lang rejse, med op-og nedture, men rejsen slutter med det samme, hvor du “slår op i banen” eller beslutter dig for at give op.

blog_bedre-billeder_01
Tekst til foto:
På dette billede synes jeg ikke rigtig jeg kunne få noget action i billederne. Jeg placerede mig derfor lige bagved et sted hvor der blev sprøjtet noget “mudder” (ja på Fyn hedder det “plore” og på Sjælland kan det hede “pløre”) op lige foran mig. Det gav en dramatisk forgrund og den gjorde at der virkelig kom liv i billederne.

 

Tænk ud af boksen
Når du har taget de billeder du har besluttet dig for, er det en god idé at du begynder at tænke ud af boksen, sjove vinkler en sjov baggrund der gøres uskarp, men giver en sjov effekt. en forgrund der binder det hele mere sammen, da mulighederne er uendelige.
Jeg har ofte kigget på Google og fundet fotografer i f.eks. USA og kigget på hvordan de har bygget billederne op, og ja det er rigtigt “jeg har så blot kopieret” oplægget. Det der er humlen i dette er, at når du går ud over dine egne grænser/erfaringer/fantasi, så udvikler du dig. Når du først har afprøvet en speciel opsætning i praksis, ja så husker du den med garanti meget bedre, end hvis du har set den på nettet på et tidligere tidspunkt.

blog_bedre-billeder_02

Tekst til foto:
Billedet er taget på Helgoland, hvor sulerne holder til i tusindvis, og det er nemt at komme til dem.
Jeg havde taget 2-300 billeder, man manglede ligesom noget. Jeg begyndte at zoome ind, så jeg ikke fik hele fuglen med, ja mit fokus var at få et ansigt af en fugl i flugt. Lyset i bølgerne nede i vandet 50 meter under mig blinkede i mine øjne, og jeg tænkte at hvis jeg gjorde baggrunden så uskarp som muligt, ved at bruge største blændeåbning F. 2.8, så ville det se godt ud. De runde ringe i baggrunde er ganske enkelt genskin fra bølgerne i havet under mig, men det giver en dramatisk effekt.

 

Observer mere, og skyd mere
Hvis du f.eks. er ude for at tage billeder til et orienteringsløb, og du pludseligt ude periferien af dit bliv ser en løber der har problemer med at komme igennem et krat, eller løber gennem vand der pludseligt bliver dybt, og du retter dit kamera i mod episoden og skyder 5-10 billeder, så er det ikke sikkert at du får de rigtige billeder. Hvis du derimod går hen til hvor det skete, og kigger på hvorfor det dog kunne ske, og du får det ud af det, at det kunne da gode ske igen, ja så kigger du dig omkring, vælger den rigtige vinkel og så tager du en stak billeder af hver eneste person der kommer forbi. Har du så tget f.eks. 10 billeder af 10 personer og der er endnu ikke sket, noget, ja så skal du bare slette 100 billeder når du kommer hjem,ikke andet. Og sker det så at der er end nu en der falder, så sidder du 100% rigtigt, og du har alle billederne lige fra personen begynder at falde, til personen måske endda er under vand, til personen rejser sig op igen…..

Evnen til at forudse at her kan der ske noget, har gjort mange fotografer rige, da de efterfølgende har kunnet sælge deres billeder til pressen.

blog_HB_01 blog_HB_02

blog_HB_03 blog_HB_04
blog_HB_05 blog_HB_06

blog_HB_07 blog_HB_08

Tekst til fotos
I denne håndboldkamp var fløjspilleren på højre fløj virkelig dygtig, og han lavede vel 60% af de mål holdet lavede i denne kamp. Jeg fik en masse billeder ag spilleren, fra forskellige positioner, men en serie som denne, synes jeg er både spændende at se på, forklarende og god.

Resumé
Du skal ikke tro, at det at købe et objektiv ekstra, eller noget andet “gear”, er genvejen til bedre billeder. Fokus på hvad du vil, samt træning og træning, og det at tænke “ud af boksen”, og øvelse i forudsigelighed, er de vigtigste ting du skal koncentrere dig om, på din vej i mod bedre billeder.

Pin It on Pinterest