blog-link-artikel

Hent filen som .pdf med illustrerende billeder og i udskriftsvenligt format

Gennem årene bliver jeg med jævne mellemrum spurgt, hvordan jeg får mine billeder så skarpe. Det er der flere grunde til, og jeg vil i denne artikel fortælle dig hvordan jeg gør.
Denne artikel henvender nok mest til nybegyndere, men selvom du er mere erfaren kunne det jo være at er var et guldkorn eller to

1. Objektivet

Der er stor forskel på hvor skarpe billeder de forskellige objektiver er. Min grundregel er at du får hvad du betaler for – og det betyder at jo dyrere objektiv du har, jo skarpere billeder.
er man professionel gælder endnu en regel (den har jeg dog endnu ikke haft råd til at forfølge) Objektiver med fast brændvidde tager skarpere billeder, end zoomobjektiver.

Kend dit objektivs ‘svage punkter’:
De helt billige zoomobjektiver, som ofte er dem der leveres med dit kamera, man kalder det også et ”kit” objektiv, er produceret mere med henblik på attraktiv pris, end kvalitet, så fra producentens side har man foretaget nogle kompromisser.
Kort sagt så er det sådan at, i begge ender tager dit objektiv mindst skarpe billeder.

Jamen hvad mener manden med ”begge ender”?
Hvis du f.eks. har et zoomobjektiv der går fra 17-55 mm, så tager det de skarpeste billeder imellem 25-50mm sådan cirka, og det er fordi det kræver dyrere linseelementer at undgå dette.
Et standard 17-55 mm objektiv koster i omegnen af 800,- i løs vægt, og skal du have en i optimal kvalitet, koster det hurtigt over 6.000,-.

Dit valg af blændeåbning har også betydning for skarpheden i billedet. Når man bruger billigere glas fordi prisen skal holdes nede, så har valget af blænde også betydning.
Og her gælder reglen med at, i ”begge ender” tager det mindst skarpe billeder også

Prøv at undgå største (3.5 – 4.) og mindste (16 -22) blændeåbning. Ønsker du at prioritere skarphed bør du tage dine billeder på f.eks. blænde 8 eller 11, der tager dit objektiv de skarpeste billeder.


2. Lukketiden

For langsom lukketid giver næsten altid uskarpe billeder Der er to former for uskarpe billeder og det er vigtigt at du er bekendt med dem.

Bevægelsesuskarphed:
F.eks. en person på billedet bevæger armen hurtigt idet billedet tages. Hele billedet er skarpt på nær armen der er uskarp.

Billedet er uskarpt:
Når man kigger rundt i billedet, er det INTET der er skarpt, så er billedet også det man normalt kalder for ”rystet”

For at undgå ovennævnte eksempler på billeder der ikke er i orden, bruger jeg disse regler:

Hvis dit motiv står stille eller bevæger sig moderat (f.eks. et barn i almindelig gang, eller cykler på en trehjulet cykel). Min regel hedder: brændvidde = lukkertid x2 (dvs. skyder du på 1000mm så skal lukkertid minimum være 1/200 sek.). Har du et Fullframe kamera uden forlængelsesfaktor er reglen brændvidde = lukkertid (dvs. skyder du på 200mm så skal lukkertid minimum være 1/200 sek.)

Hvis dit motiv bevæger sig hurtigt: (en person der cykler forbi dig med pæn fart, eller alt action fotografering) brændvidde = 4 x lukkertid (dvs. skyder du på 200mm så skal lukkertid minimum være 1/800 sek.)

Så tænker du måske, ”jamen jeg har et objektiv med billedstabilisering”.
Ja billedstabilisering er fantastisk til at undgå ”uskarpe billeder” men IKKE til at undgå billeder med ”bevægelses uskarphed”. Billedstabilisering hjælper KUN hvis motivet står stille.

 

3. Hold kameraet HELT stille

Jo mere stille du kan holde dit kamera jo skarpere billeder får du.
Hav et godt fodfæste, vær i balance, brug et stativ, læn dig op en mur, støt hænderne eller kameraet på en stol – brug din fantasi og brug hvad der nu skal til for at holde kameraet helt stille.
4. Brug lyset (dette er den sværeste)

Placer altid dig selv, sådan at lyset kommer ind fra siden eller bagfra afhængigt af motivvalg.
Dette giver et bedre lys til dit motiv, men også en bedre kontrast i det færdige billede. Dertil får du helt gratis den effekt, at billedet kommer til at se skarpere ud.

5) Dybdeskarphed (den her skal der også arbejdes med)

Dybdeskarpheden betyder utroligt meget for skarpheden i billedet, så tænkt over hvad du ønsker at prioritere inden du laver billedet. Professionelle bruger dybdeskarpen helt bevidst for at fremhæve hovedmotivet og sløre baggrunden.

Til de der har deltaget på mine ”Væk fra AUTO” begynderkurser kan sikkert huske denne remse. ”Lille tal” giver ”lille dybdeskarphed”, og ”stort tal”, giver ”stor dybdeskarphed” i det færdige billede.

Dybdeskarpheden, er et område foran og bagved dit motiv som er skarpt. Dette ”skarpe område” kan du gøre mindre eller større, og det har dramatisk effekt på dine billeder.
Et lille blændetal (Blænde 4.0 – 3.5 – 2.8) giver mindre dybdeskarphed i billedet. Vælger du derimod (Blænde 16 – 22), får du større dybdeskarphed i dit færdige billede.

Jeg oplever at flere og flere bruger en ”DoF calculator” til deres smartphone.
Med en ”DoF calculator”, kan du altid beregne dybdeskarpheden helt præcist. Søg på “DoF calculator’ i din mobils appstoren så finder du et bredt udvalg af både gratis og næsten gratis udgaver.


6. Autofokus

Autofokus er perfekt til langt de fleste billeder. Du skal huske på at autofokus er kontrastmåling, og det betyder at hvis der ikke er kontrast der hvor din autofokus måler, så kan den ikke stille skarpt. Det har du sikkert oplevet en gang eller to. De sker mest indendørs i mørke rum, eller hvis man f.eks. vil stille skarpt på et landskab med en helt blå himmel.

 

På mit kamera har jeg valgt kun at bruge det midterste AF punkt. Det er der to grunde til, for det første VIL jeg bestemme hvor kameraet stiller skarpt. Når kameraet bruger sine 15 eller endda mange flere punkter, så er det ikke altid at kameraet vælger det rigtige sted at stille skarpt. Dertil er det midterste punkt på de fleste kameraer det mest lysfølsomme, og derfor opnår du også den hurtigste autofokus når du måler der.

Med valg at kun det midterste punkt som værende aktivt, får jeg den fordel, at jeg kan dette punkt lige der, hvor jeg gerne vil have skarphed i billedet. Derefter trykker jeg udløseren halvt ned så afstanden=autofokus låses og derefter kan jeg komponerer jeg billedet indtil jeg er tilfreds med kompositionen. Så trykker jeg udløseren helt ned og tager billedet.

Hvis du er tryg ved den måde dit kamera stiller skarpt på nu, og ikke oplever uskarpe billeder, eller andre problemer, vil jeg tilråde dig at vente med at prøve denne del af.

7. Tilføj skarphed til billedet (efterbehandling i billedbehandlingssoftware)

Efter min mening kan ALLE billeder få bedre skarphed i et billedbehandlingsprogram. Et .jpg billede tilføjes skarphed når det gemmes på dit memorykort, og du kan også tilføje ekstra skarphed i billedet via en indstilling i
den menu. Dette fraråder jeg dog, da jeg gerne selv vil have styr på hvor meget skarphed jeg vil give. Et RAW tilføjes ikke skarphed når det gemmes på kortet, så det har altid brug for at få tilføjet noget skarphed.

Alle billedbehandlingsprogrammer kan tilføje skarphed, men der er forskel på hvordan de gør, og det er meget nemt at tilføje for meget, og på den måde kan du faktisk ødelægge dit billede.
Hvis du vil gå dybere med et af mine råd, kan du finde yderligere information på nettet, Youtube, og du skal såmænd også være velkommen på et af mine kurser.

 

Pin It on Pinterest