Skal man skyde i RAW formatet, i stedet for .JPG formatet?

Jeg overhørte til en fest jeg var til, en samtale mellem to personer, omkring filformater. Snakken gik om “Skal man skyde i RAW eller JPG? ” og den ene af personerne, havde valgt at skyde i “jpg” – for som han sagde, ikke alene får han flere skud på sit kort, men han følte RAW ikke gav ham nogle fordele.

En af mine livsfilosofier hedder “dokumentation er bedre end argumentation”, så det betød at jeg måtte op med kameraet, finde et motiv og teste det af.
Det er ikke en særlig dybdegående test, men blot for hurtigt at vise forskellen på hvad man kan få ud af de to filformater.

Store filer – er de det værd?

Der er mange måde at opbevare sine skud på. Jeg sletter de filer som jeg efter en grundig gennemgang ved jeg aldrig får brug for, andre sletter filer efter et bestemt tidsrum, og nogen sletter intet. Der er sikekrt lige så mange måder at gøre det på som der er folk der fotograferer.

Når vi så kommer til de filer der bliver gemt, redigeret og udleveret til kunden, er der igen lige så mange måder at gøre det på. Jeg vil ikke i dette indlæg plædere for det ene eller en anden måde der er optimal. Den mest optimale måde er vel at man selv er tilfreds, og at måden tilfredsstiller de der evt. gerne vil have et billede igen, på et senere tidspunkt.

Jeg skyder i altid i RAW formatet, selv om det fylder mere (4-5 gange så meget som en .jpg fil). Det giver større fleksibilitet, og en meget større margin, hvis der er noget der er gået galt med beslysningen i opdtagelsen for mig, og det vil jeg dokumentere for dig.

Meget kort fortalt, så fremkaldes en .jpg fil i kameraet, og kameraets software vælger, farvenuancer, skarphed, blokkede og sorte områder, skarphed samt mellemtoner. En RAW fil fremkaldes af dig i dit billedbehandlingsprogram. Raw filen indeholder mange flere informationer,
og de ting som fastlægges i .jpg filen (under fremkaldensen), kan du selv fastlægge i en RAW fil.

Nå, vi skal i gang med at forklare forskellen på hvad du kan få ud af en RAW og en .jpg fil.
Til dette har jeg lavet en hurtig opstilling med nogle frugter i en skål i mit køkken, og belyst billedet korrekt, samt undereksponeret et af billederne med 3 blændetrin (ja det er voldsomt underbelyst)

Fælles for alle billederne:

Orginalformatet er 3744*5616pixels. Billederne er skaleret ned til 500 pixels i bredden, og gemt i .jpg i 90% kvalitet.

 

Pin It on Pinterest