Copyright infringement

Online-fotos kan ikke blot genudgives, EU-domstolens regler

Internetbrugere skal få fotografens tilladelse, selvom billeder allerede var frit tilgængelige

Internetbrugere skal bede om en fotografs tilladelse, inden de offentliggør deres billeder, selvom billederne allerede var frit tilgængelige andre steder online, besluttede EU-Domstolen tirsdag.

“Indsendelsen på et websted af et fotografi, der var frit tilgængeligt på en anden hjemmeside med forfatterens samtykke, kræver en ny tilladelse fra forfatteren,” sagde EU’s øverste domstol i en erklæring .

Retten blev bedt om at tage stilling til en sag i Tyskland, hvor en gymnasieelever downloadede og brugte et foto, der var frit tilgængeligt på et rejseside for et skoleprojekt. Billedet blev senere også offentliggjort på skolens hjemmeside.

Den fotograf, der tog billedet, gjorde gældende, at skolens brug af sit billede var en krænkelse af ophavsretten, fordi han kun gav rejsesiden tilladelse til at bruge det og hævdede skader på € 400.

EF-Domstolen regerede i fotografens favør og sagde, at under EU’s ophavsretlige direktiv skulle skolen have fået sin godkendelse, før den offentliggjorde billedet.

“Domstolen fastholder endvidere, at med forbehold af de undtagelser og begrænsninger, der er udtømmende i direktivet, må enhver brug af et arbejde fra en tredjepart uden et sådant forudgående samtykke anses for at krænke ophavsretten til dette arbejde,” udtalte retten .

Retten sagde også, at det er “af ringe betydning”, hvis indehaveren af ​​ophavsretten ikke begrænser “måden hvorpå fotografiet kan bruges af internetbrugere.”

Kilde: https://www.politico.eu/article/ecj-photographer-permission-ruling/

 

Pin It on Pinterest