Det kan virke lidt overskueligt, men efter du har læse denne artikel bør du have styr på det. Jeg har valgt at tage tre tilfældige canon objektiver og gennemgå hvad tallene betyder.

objektivbetegnelser-hoejreCanon EF 24-105mm f/4L IS USM EF er objektivfatningen.
EF betyder det passer på alle Canons spejlreflekskameraer helt tilbage til 1987, hvor EF fatningen blev introduceret. Det gælder for både analoge og digitale kameraer. 24-105mm er objektivets brændevide, og fortæller om det område objektivet kan zoome indenfor. Mindste brændevidde er 24mm, og største brændevidde er 105mm. F/4 er største blændeåbning objektivet kan klare. Se i næste eksempel hvis dit objektiv har to tal udfor “F”

Jo mindre tal jo bedre kan man sige at objektivet det er, og generelt er det både konstruktion, billedkvalitet og beskyttelse imod støv o.s.v.
L betyder “Luxus”. Det er Canons måde at betegne deres luxus objektivserie. L objektiver er bedre bygget, nogle er vejrbestandige (dog ikke alle) og der er gjort meget mere ud af kvaliteten af det glas, som objektivet er opbygget af.

IS betyder “Image Stabilization” eller på dansk “billedestabilisering”. Alt efter hvilken generation af IS, som der er indbygget i objektivet, betyder det, at man kan tage billeder med en væsentlig længere lukkertid af stillestående personer, objekter end uden, og stadig få et skarpt billede, IS giver dig ingen fordele hvis du primært fotograferer motiver, der er i bevægelse (F.eks. børn der leger, dyr der løber, action sport etc.)

USM betyder “UltaSonic Motor” eller oversat til dansk, ultralyds motor. Det er et Canon patent der gør at, objektivet kan fokusere væsentlig hurtigere end objektiver uden USM, og det er samtidigt næsten lydløst når der fokuseres.

Et eksempel: Canon EF-S 10-22mm F/3.5-4.5 USM
EF-S fortæller om objektivfatningen. EF-S betyder, at objektivet kun passer på digitale spejlrefleks kameraer fra Canon, der har en APS-C sensor. Det er ganske enkelt at se om dit kamera er kompatibelt med disse objektiver. Har dit kamera en “hvid prik” på objektivfatningen, ligesom på billedet her til højre, kan du bruge EF-S objektiver. De passer ikke på 1D serien (De har en APS-H sensor – 1.3 x cropfactor), 1Ds serien, eller 5D/6D serien (Både 1Ds og 5D/6D serierne er FullFrame). EF-S passer ikke på analoge Canon kameraer.

10-22mm er brændevidden som objektivet kan zoome indenfor. Mindste brændevidde er 10mm, og største brændevidde er 22mm.

F:/3.5-4.5 er de størst mulige blændeåbninger objektivet kan klare. Hvorfor nævnes der to tal? De to tal betyder at på 10mm er den største blændeåbning F/3.5 og på 22mm er den største blændeåbning F:/4.5. Det betyder at når du zoomer med objektivet, så falder objektivets lysstyrke gradvist til lysstyrke 4.5. Det betyder at du mister lys, hvilket vil give en længere lukketid, eller en større blændeåbning, afhængigt af hvad du har stillet dit kamera på. Vigtigst synes jeg at man skal nævne at du også mister rækkevidde på din blitz, helt nøjagtigt 25%.

USM betyder “UltaSonic Motor” eller oversat til dansk, ultralyds motor. Det er et Canon patent der gør at, objektivet kan fokusere væsentlig hurtigere end objektiver uden USM, og det er samtidigt næsten lydløst når der fokuseres.

 

Et eksempel mere: Canon EF 50mm F/1.8 II
EF er objektivfatningen. EF betyder det passer på alle Canons spejlreflekskameraer helt tilbage til 1987, hvor EF fatningen blev introduceret. Det gælder for både analoge og digitale kameraer. 50mm betyder at dette objektiv har en fast brændevidde på 50mm, det kan altså ikke zoome. Vil du have dit motiv længere væk eller tættere på, så må du bruge dine ben øg fødder og fjerne dig eller gå tættere på.

F:/1.8 er størst mulige blændeåbning objektivet har. Her står der kun ét tal, da objektivet kun har en brændevidde. “II” betyder, at det er anden generation af objektivet. Som regel har Canon forbedret objektivet i forhold til første generation.

Et sidste eksempel: Canon EF 70-200mm F/2.8L IS USM
EF er objektivfatningen. EF betyder det passer på alle Canons spejlreflekskameraer helt tilbage til 1987, hvor EF fatningen blev introduceret.
Det gælder for både analoge og digitale kameraer. 70-200mm er brændevidden objektivet kan zoome indenfor. Mindste brændevidde er 70mm, og største brændevidde er 200mm. F/2.8 er størst mulige blændeåbning objektivet kan klare. Læg her mærke til, at der kun står ét tal. Det er fordi, at objektivet kan klare blænde 2.8 som største blændeåbning i hele brændevidde området (Altså fra 70-200mm).

L betyder “Luxus”. Det er Canons måde at betegne deres luxus objektivserie. L objektiver er bedre bygget, nogle er vejrbestandige (dog ikke alle) og der er gjort meget mere ud af kvaliteten af det glas, som objektivet er opbygget af.

IS betyder “Image Stabilization” eller på dansk “billedestabilisering”. Alt efter hvilken generation af IS, som der er indbygget i objektivet, betyder det, at man kan tage billeder med en væsentlig længere lukketid af stillestående personer, objekter end uden, og stadig få et skarpt billede, IS giver dig ingen fordele hvis du primært fotograferer motiver, der er i bevægelse (F.eks. børn der leger, dyr der løber, action sport osv.)

USM betyder “UltaSonic Motor” eller oversat til dansk, ultralyds motor. Det er et Canon patent der gør at, objektivet kan fokusere væsentlig hurtigere end objektiver uden USM, og det er samtidigt næsten lydløst når der fokuseres. II betyder, at det er anden generation af objektivet. Som regel har Canon forbedret objektivet i forhold til første generation.

Pin It on Pinterest