Copyright infringement

Uanset om du lige har købt dit første spejlreflekskamera, eller du har fotograferet i et stykke tid, og ofte har tænkt på hvordan man bruger sit kameraes manuelle indstillinger, skal du være opmærksom på nogle af de fejl, som de fleste fotografer gør, når de fotograferer.

1. Forkert valg af lukketid
Hvis du ikke bruger en passende hurtig lukkehastighed, er det en af de største fejl du kan gøre, ogdet giver dig rystede billeder.
Lukkehastigheden Fortæller om hvor længe din lukker forbliver åben, mens sensoren fanger lyset, der kommer ind gennem dit objektiv og danner billededet. Jo længere lukkeren forbliver åben, jo mere bevægelse vil blive fanget, så selv små bevægelser fra din side af, kan føre til slørede billeder, når du bruger en langsom lukketid.

Hvis du vil have skarpe billeder, når du holder kameraet i hånden, er der en enkel regel at huske på:
Din lukketid altid skal svare til eller overstige brændvidden på objektivet. Dette skyldes, at kamerarystelser forøges på objektiver med længere brændvidde.

Hvis du for eksempel bruger et 200 mm objektiv, skal din lukketid være 1/200 sekund eller hurtigere, mens du med et 50 mm objektiv monteret på kameraet , skal have en lukketid på mindst 1/50 sekund, selvom det også afhænger af, om du fotograferer et bevægeligt motiv eller ikke.

2. Valg af det forkerte fokuspunkt
VIGTIG LÆRDOM: “Kameraet fokuserer aldrig forkert, det er dig der har valgt den forkerte indstilling i forhold til dit motivvalg.”
Fokus på det forkerte sted i billedet, kan forårsage et uskarpt billede. Det er derfor vigtigt at forstå kameraets fokusfunktioner. Selvom manuel fokus er fantastisk til nogle situationer, er det ikke nødvendigvis den bedste mulighed, når du tager billeder af ting i bevægelse, eller skal følge et motiv der bevæger sig imod eller væk fra dig.
Hvis du ikke er sikker på, hvad kameraet fokuserer på, skal du trykke halvt ned på udløserknappen, indtil du ser et eller flere røde fokuspunkter lyse op gennem søgeren. Du kan derefter vælge at skifte fokuspunkter eller blot flytte kameraet, trykke på udløserknappen igen, indtil dit motiv ligger i fokuslinjen.

3. Brug ikke høj ISO
Alt for mange fotografer er blevet fortalt eller har læst et sted, at de skal tage billeder med den lavest mulige ISO indstilling, for at undgå digital støj i deres billeder.

Det er rigtigt at jo højre ISO du bruger, jo mere billedstøj får du, men det er min påstand at langt de fleste vil få flere gode billeder ved at tænke over hvilken ISO man bruger.
en høj ISO indstilling er den perfekte måde til at få skarpe billeder i svagt lys, mens du håndholder kameraet. Det er trods alt bedre at få nogle gode billeder med lidt støj, end det er ikke at få nogle billeder, fordi de er undereksponeret eller rystede.

Lær derfor dit kamera at kende, øv dig i de ISO-indstillinger for at se, hvordan det påvirker dine billeder.
Hvis ikke du ved det er det faktisk også ganske enkelt at fjerne digitalt støj i billedbehandlingsprogrammer i dag.
Programmer som Photoshop Elements, Lightroom og Photoshop, gør det både hurtigt og godt.

4. Fotografer altid med stor blændeåbning
Nye fotografer bliver ofte forelsket i bokeh-effekten. Bokeh effekten er den struktur en meget uskarp baggrund har, og jeg har oplevet at der er mere fokus på baggrunden end hovedmotivet, hvilket jeg helt grundlæggende ikke forstår, men det behøver jeg heller ikke.
Mange billeder er fantastisk flotte ned en sløret baggrund, men selvom brugen af store blændeåbninger giver smukke effekter, er det ikke det rigtige valg, til til alle billeder.

Et af de største problemer du møder, når du vælger stor blændeåbning, er dybdeskarphed, eller mangel på dette.
Hvorfor det, spørger du måske, jo det er fordi at jo større blændeåbning (lille tal på skalaen) du vælger, desto mindre er området foran og bagved dit motiv, der bliver skarpt.
Jeg ser ofte protrætfotos, hvor øjnene er skarpe, mens næsen er uskarp, og det er altså ikke heldigt. Tager man landskabs- eller gruppebilleder, ønsker man derimod så stor en dybdeskarphed som muligt

5. Brug af biledstabilisering mens dit kamera er på stativ
De fleste kameraer i disse dage har en billedstabiliserings funktion, og den er meget effektiv til at undgå kamerarystelser mens du håndholder dit kamera.
Tager du derimod billeder på stativ, kan det faktisk have den modsatte effekt.

Den indbyggede billedstabilisering søger efter vibrationer i kameraet og har til formål at rette op på dem. Hvis der ikke er nogen vibrationer (dit kamera står på et stativ), kan selve mekanismen forårsage kamerarystelser og uønsket sløring, så sørg derfor for at slukke for billedstabilisering, når dit kamera er monteret på et stativ.

Hvis du bliver opmærksom på værdien af at kende dit kameras indstillinger betyder det, at du får mere overskud til bruge mere energi på den kreative side af fotograferingen, som f.eks. belysning og komposition.

I kommentarfeltet kan du skrive om fejl, du tidligere har lavet, og hvordan har du rettet dem.

Pin It on Pinterest